Kousek čokolády, med na chlebu, v čaji nebo ovocný džus si jednou za čas dopřeje každý z nás. Všechny tyto potraviny mají jedno společné – sladkou chuť, kterou způsobují cukry v nich obsažené. Cukr je základní surovina, kterou známe a používáme každý den. Vyskytuje se v různých částech rostlin, ale průmyslově se získává pouze z cukrové řepy a cukrové třtiny. Když si vezmeme trochu cukru do pusy, naše tělo ho rychle přemění na energii, kterou potřebují buňky našeho těla pro svou činnost.
Cukr však můžeme využít i k jiným účelům než ke slazení čaje. S malou pomocí mikroorganismů, nazývaných kvasinky, můžeme cukr přeměnit na alkohol. Kvasinky jsou mikroskopické organismy, které žijí kolem nás – ve vzduchu, na ovoci nebo v těstě. Když se kvasinky dostanou do kontaktu s cukrem, začnou pracovat. V případě, že není v okolním prostředí kyslík, zpracovávají cukr za vzniku oxidu uhličitého a alkoholu – etanolu.
Představte si, že máte sklenici ovocného džusu. Pokud byste do něj přidali kvasinky a v ideálním případě sklenici opatřili kvasnou zátkou (to je taková, která umožní ze sklenice unikat oxid uhličitý, ale zabrání kyslíku dostat se dovnitř), zjistíte po nějaké době, že džus už není tak sladký a chutná jinak – obsahuje totiž alkohol. V potravinářské praxi se kvašením cukrů vyrábí většina druhů alkoholu, od piva, vína, cideru až po medovinu a další.
Tato přeměna dvou na pohled zcela odlišných surovin je ukázkou přírodní proměny, která sice není okem viditelná, ale dává vzniknout něčemu, co hraje důležitou roli v lidské kultuře a tradici již po tisíce let.